Appelsap 2015: een beetje anders en toch lekker 

Appelsap 2015: een beetje anders en toch lekker 

Afgelopen zaterdag 8 augustus was het weer tijd voor het festival waar HHA elk jaar weer naar uitkijkt: Appelsap. Dit jaar vierde Appelsap het 15-jarig jubileum. Voor de gelegenheid moesten ze wel uitwijken naar het Flevopark, omdat het vertrouwde Oosterpark gerenoveerd wordt. Over het gedoe met de ‘vrienden van’ welk park Appelsap dan ook plaatsvindt is inmiddels voldoende geschreven, HHA is in elk geval heel bij dat het door kon gaan, knuffelde wat bomen en schrijft over dat wat echt belangrijk is: het festival zelf.

Vier stages
Dit jaar waren er vier podia: naast de main stage hadden Noisey, BBQ (van Red Light Radio) en Soulection een eigen podium. Elk podium had z’n eigen karakter. Op de main uiteraard de grote publiekstrekkers, maar ook bij Noisey, waar ‘grime’ (de iets grimmiger opvolger van de UK garage-sound) de boventoon voerde, stonden grote acts. Op de andere podia stonden nieuwere en wat minder grote, maar niet minder vernieuwende acts, gekoppeld aan het BBQ radioteam van Red Light Radio en aan platenlabel Soulection.

Flevopark
Het Flevopark biedt meer lucht en ruimte dan het Oosterpark en dat is, ondanks de fijne sfeer van het Oosterpark, ook wel eens fijn. Al moet gezegd worden dat het mooie paviljoen dat normaal als hoofdpodium dienst doet ernstig gemist wordt door de vaste Appelsapbezoekers.

Krakaka-tenninetyfive
HHA arriveert als de mannen van SMIB de Noisey stage op z’n kop aan het zetten zijn. Even verderop brengt Rotjoch zijn favoriete Nederlandse artiesten op het podium in gezelschap van Mocromaniac. Ook de man van het beruchte tenninetyfive-interview, precies het postcodegebied waar het Flevopark ligt, mag zijn Krakaka-kunsten vertonen. Supergoed is ie niet, en het Krakaka-gebeuren wordt een beetje oud ondertussen, maar het publiek is niet flauw en scandeert het lekker mee.

Ontspannen mix
Het publiek bij Appelsap is zoals elk jaar een mix van alles wat je kunt bedenken, een heerlijk gezicht en gelukkig blijft die mix elk jaar trouw het festival bezoeken. Elk jaar komen er mensen voor de eerste keer. Als de reacties op social media als graadmeter gezien kunnen worden, zijn ook zij voortaan trouw bezoeker. Iedereen doet z’n ding en is gezellig en ontspannen met elkaar, zowel de oud- als de nieuwkomers.

De show van Rotjoch United wordt afgesloten door Mocromaniac en hij steekt echt met kop en schouders boven de rest uit. Strak, on point, sterk.

Enthousiasme bij New Wave
Dan is het tijd voor de heren van New Wave, het gezelschap van het Schiermonnikoogse album waar ook Ronnie Flex en Lil’ Kleine toe behoren. Maar niet alleen zij, ook onder anderen Bokoesam, Jonna Fraser en D-Double horen bij deze lichting jonge talenten.

Later deze maand staan de mannen op Lowlands en van hun optreden tijdens de New Wave albumreleaseparty weten we al dat het aan enthousiasme niet schort bij deze heren. Ze moeten dat alleen nog wel omzetten naar meer aandacht voor hun podiumpresentatie. Na elke track staan er meer jongens met een mic op het podium, wordt het optreden chaotischer en worden de teksten schreeuweriger en minder strak gebracht. Dan blijkt ook dat vooral Ronnie, Lil’ Kleine en Bokoesam de rest op het goede spoor moeten houden. Na Vallen in de Club, Investeren in de Liefde en Zeg Dat Niet zakt de show tijdelijk een beetje in, maar iedereen weet natuurlijk met welk nummer er afgesloten gaat worden. Omdat dat nummer eigenlijk best kort duurt, gooien ze m er twee keer in. Uiteraard gaat ook hier het publiek helemaal los op Drank en Drugs.

Dat doen we niet meer
Doordat Adje gelijk met Stormzy geprogrammeerd staat, moeten we het optreden van die laatste missen. Gelukkig heeft Adje er zin in en haalt hij ook Cho (Misschien wel he?) erbij.

Na Adje komt Murda het podium op voor zijn hit Dat Doen We Niet Meer, die hij overigens bij bijna elk optreden dan wel weer twee keer doet.

Grimey Skepta
Rich Homie Quan valt een beetje tegen, hij stopt al z’n bangers pas aan het einde van z’n show en dan is HHA het terrein al overgestoken richting Skepta. Die laat het park bij de Noisey stage vakkundig op haar grondvesten schudden bij It Ain’t Safe (zie video) en ultieme grimekraker Shutdown. Voor HHA het hoogtepunt van de dag.

Eten?
HHA moest Skepta nog bijna missen door de enorme rijen bij de foodtrucks. Bijna een uur in de rij voor een rotirol van 8,40 euro…dat is stukken minder goed geregeld dan vorige jaren. Niet alleen de roti-truck heeft moeite om de hongerigen snel te bedienen. Er klinken zelfs geluiden dat bij sommige trucks veel te vroeg het eten op was en men voor hetzelfde geld aanzienlijk minder (goed) eten geserveerd kreeg. Appelsap heeft qua voedselvoorziening een naam hoog te houden en dat is niet helemaal gelukt.

Wat wel applaus verdient is het feit dat de organisatie een speciale ‘ Spraakwaterbar’ in het leven heeft geroepen waar de hele dag door bekertjes water worden geserveerd en ze doen ook niet moeilijk over het vullen van flesjes. Dat verdient navolging op elk ander festival!

 

The end
Tijd voor Mobb Deep, die in tegenstelling tot eerdere berichten niet hun jubilerende twintig jaar oude album The Infamous integraal doen. Ook hier worden de klassiekers allemaal voor het laatst bewaard.

Dan is de programmering op alle stages, behalve de Noisey stage, afgelopen en mag Vic Crezee de dag afsluiten. Hij kiest voor continuiteit en we horen veel nummers langskomen van de optredende artiesten. Het publiek schudt nog een keer z’n veren en dan gaat definitief het geluid uit.

Het was op een aantal punten anders dan vorige edities, maar nog steeds het fijnste festival van het jaar.

Vragen
De enige vragen die resten, zijn:

Komt er ooit een einde aan de grote hoeveelheid jongens die stiekem over de hekken klimmen, is 2,80 euro voor een appelsapje niet een beetje veel, gaat Appelsap ooit meer vrouwelijke artiesten programmeren en…waar maken we Appelsap volgend jaar mee?

We gaan het zien…

Al met al 4 uit 5 sterren en respect voor hoe de organisatie elke keer omgaat met de onzekerheid die alle gerechtelijke procedures met zich meebrengen.