D.O. Gibson is On his grind

D.O. Gibson is On his grind

Afgelopen maand was Canadese rapper D.O. Gibson in het land. Zijn meest intrigerende wapenfeit is waarschijnlijk zijn Guinness Book of Records vermelding: de langste freestyle rap ever, van maar liefst 8 uur en drie kwartier. Dat record heeft de laatste dertien jaar niemand weten te verbeteren. Maar in Amsterdam was hij om andere redenen.

Grant Master Flash

Ten eerste kwam hij in de Duivel (waar anders) zijn nieuwe EP presenteren: ‘On this grind’. Het album hoort bij zijn gelijknamige podcast, vooral bedoeld voor jonge rappers en artiesten. D.O. heeft zijn sporen inmiddels verdiend en wil zijn kennis graag overdragen aan ‘de jeugd’: hoe positioneer je je als artiest? Welke keuzes maak je en hoe kun je je projecten funden? De man is inmiddels zo berucht vanwege zijn bedrevenheid in het binnenhalen van Canadese fondsen voor zijn projecten en muzikantentrips naar Europa dat hij ook wel ‘Grant Master Flash’ genoemd wordt.

‘On this Grind’

Zijn ruime ervaring, 1000 shows in meer dan tien landen, deelt hij niet alleen in de podcast, maar hoor je ook terug op de EP. De plaat telt 7 nummers en biedt een gevarieerd aanbod van lekkere hiphop. Vooral zijn raps zijn sterk, op de zang valt nog wel iets af te dingen. De eerste track ‘Can’t stop, won’t stop’ zet meteen de toon met goede bassen en samples.

‘Gone Global pt. 2’ (interessant genoeg nummer drie op het album, waar ‘Gone Global pt. 1’ het zevende en laatste nummer van de EP is) heeft een lekkere beat én bevat bovendien een shoutout naar Amsterdam. Hoogtepunt van de EP is ‘Don’t stop believing’, met een topsample van het gelijknamige nummer van Journey. Een nummer dat je graag een tijdje op repeat zet. Op ‘Permanent One’ wordt D.O. vergezeld door Canadese zangeres D’Eve Archer, die een fijn zanglijntje bijdraagt. Al met al een steady en prettige EP, die smaakt naar meer. D.O. staat later deze maand op het Fresh Island Festival in Kroatië en komt, gezien zijn skills met geldpotjes, vast ook gauw weer eens naar onze hoofdstad.

‘Good for the summer’

Naast de lancering van zijn EP maakte hij van de gelegenheid gebruik om een clip te filmen op de idyllische stranden van Nederland. Het aanstekelijke nummer en de bijbehorende clip ‘Good for the summer’ van de Nederlandse Lloyd de Meza, feat. iLLvibe & D.O. Gibson komen binnenkort uit. Een goede soundtrack voor de zomer, die we vast wel vaker gaan horen.

 

Oordeel: 3,5 uit 5 sterren