Het einde van een tijdperk

Het einde van een tijdperk

Afgelopen vrijdag, op 4 mei, is Adam Yauch (MCA was zijn artiestennaam) overleden. Adam Yauch was een van de drie leden van de Beastie Boys. Sinds 2009 was bekend dat hij speekselklierkanker had, hij is 47 geworden.

De meeste mensen zullen de Beastie Boys vooral kennen van hun klassieker “Fight for your right”. Leuk nummer, doet het leuk op feestjes. Maar Yauch, en de Beastie Boys als geheel, was veel meer dan dat. Niet alleen waren ze pioniers in de hiphop, ze waren pioniers in hiphop iets maken van alle mensen. Daarnaast wordt Yauch in veel necrologieën omschreven als een activist. Hij werd in de jaren negentig boeddhist en zette zich in voor de onafhankelijkheid van Tibet. Zijn boeddhisme kun je ook terughoren op veel albums van de Beastie Boys die sinds die tijd uit zijn gekomen. Want ze mogen dan bekend zijn van hun feest- en speed metalachtige nummers, de kenner weet dat op bijna al hun albums ook een groot aantal instrumentale rustige nummers staat. Mijn liefde voor hiphop is op mijn twaalfde begonnen bij de Beastie Boys, bij het album “Ill Communication”. Zij zijn er dus eigenlijk verantwoordelijk voor dat ik tot op de dag vandaag probeer elke hiphoptekst uit mijn hoofd te leren. Ill Communication luidde een nieuw tijdperk in mijn leven in: Ik ging van de basisschool naar de middelbare school. In de zomervakantie die daar tussenin zat, was ik voor het eerst in Amerika geweest, en nog naar de thuisbasis van de Boys ook: New York. Ik kon me dus een beetje voorstellen – als twaalfjarige, maar toch – waar zij vandaan kwamen. Yauch is niet de eerste hiphopartiest uit dat tijdperk die overlijdt, maar wel de eerste waarbij ik zelf een verlies voel. Ik had ooit nog de hoop om de Beastie Boys live te zien optreden, maar dat gaat nooit meer gebeuren. Mijn favoriete nummer (en niet alleen favoriete BB-nummer, maar favoriet hiphopnummer all time), samen met Q-tip van A Tribe Called Quest is Get it Together (van Ill Communication):

Bericht in Rolling Stone naar aanleiding van het overlijden van Yauch. Necrologie over Adam Yauch in het NRC, voorzien van een uitgebreide playlist. Wikipedia over Adam Yauch: http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Yauch

Tekst: Emma Veldhuizen

Leave a comment