Kraantje Pappie verandert Tivoli in feesttent

Kraantje Pappie verandert Tivoli in feesttent

Afgelopen vrijdag vierde Kraantje Pappie, ook wel Kraan, in TivoliVredenburg in Utrecht de release van maar liefst drie gratis nieuwe albums – Guardians van de Real Shit I, II en III. Ontstaan tijdens een midweekje ‘vakantie’ met bevriende producers en rappers. Daarvan nam hij er ook meteen maar een hele batterij mee naar de Tivoli, om ze daar eens te laten zien hoe het er in een feesttent nou echt aan toe gaat.

Great Minds
De avond begint met een drietal voorprogramma’s – drie albums, dan ook drie voorprogramma’s? -: Abbeye, Murda – die voor het gemak in zijn minder dan tien minuten durende show zijn hit ‘Dat doen we niet meer’ twee keer speelt, en Great Minds. Vooral Great Minds, een samenwerking van Dr. Moon, Sticks, Jiggy Djé en Winne, bijgestaan door hiphopbegeleidend artiest Norman Kapoyos, zet een goede show neer waarin alle artiesten hun moment van shine pakken. Het is duidelijk dat er hier ervaren mannen op het podium staan, er is veel interactie met het publiek en ze lijken het naar hun zin te hebben. Alleen Sticks brengt een iets minder positieve vibe dan de anderen op het podium. Geen ramp, want de beats, lyrics (‘Als het regent, dan word je nat’ in ‘Hooggeleid’, waarop Jiggy Djé zich heeft voorbereid door in regenjas met capuchon het podium te betreden) en grapjes (‘Onze show gaat nog ongeveer twee uur duren. Er zit ook een stukje stand-up comedy in van Winne’) maken een hoop goed. Ook gast Wudstik maakt indruk met zijn vocals.

Gratis albums
Het grotendeels zeer jonge publiek is duidelijk speciaal voor Kraan gekomen: wanneer hij opkomt, verdringen zweterige pubers in shirts met papegaaien/bloemen erop zich rond het podium. Kraan is natuurlijk gekomen om zijn drie nieuwe albums te lanceren, en het eerste deel van de show bestaat dan ook vooral uit nog onbekende tracks. Hoewel, wel bekend bij de diehard fans, want die hebben de albums al door Kraans label ‘Noah’s Ark’ thuisgestuurd gekregen. Natuurlijk een leuke zet, en wanneer Kraan vraagt wie het album al gehoord heeft, gaan veel handen in de lucht.

Gasten
Vanaf het begin al staan er veel gasten op het podium: Roelie Vuiton, Aziz, Skits Vicious van Dope D.O.D., Timmie Tex, Kiddy Six (een zenuwachtige jongen van 16 die Kraan via instagram ontdekte en die zich ondanks zijn zenuwen toch best aardig staande houdt), Jonna Fraser (die we momenteel natuurlijk vooral kennen van New Wave), Bepstiggy (de zus van Kraan, a.k.a. ‘Het meisje van de merch’ die een vrij tenenkrommende bijdrage levert aan ‘Neerval’). Met zo veel gasten en drie albums kun je natuurlijk niet verwachten dat het niveau van elk nummer en elke gastbijdrage even hoog is, en dat is ook zeker niet het geval. Daardoor gaat de vibe van het optreden nogal op en neer. Bijdrages die echt iets toevoegen op het podium zijn er vooral van Wudstik, SpaceKees (terug van nooit weggeweest?) en Jiggy Djé – die we natuurlijk al gezien hadden bij Great Minds. Jiggy is bovendien baas van Noah’s Ark, dus het ook een beetje zijn avond.

Hits
Het echte feest begint wanneer de oudere hits voorbij beginnen te komen. Eerst en vooral natuurlijk ‘Feesttent’ waarop Jiggy ook weer zijn opwachting maakt. Meteen gaat het publiek van voor tot achter los en ontstaat er zowaar een soort pit. Kraan zei laatst in een artikel van de Volkskrant: “ik belichaam wel het dorpse discotheekleven: daarmee heb ik veel meer affiniteit dan met de stad.” (zie de link hieronder), maar hoewel we hier in de stad staan, kost het hem geen moeite de zaal om te toveren in een dorpse feesttent.

Platina
Dan wordt de avond even onderbroken: Kraans ouders en zus komen het podium op om hem maar liefst twee platina platen uit te reiken, zowel voor ‘Feesttent’ als voor ‘Waar is Kraan’. De champagne gaat open, Kraan is zichtbaar ontroerd en tilt het feestje nog een level hoger met, hoe kan het ook anders, ‘Waar is Kraan’: het hele publiek bouncet van links naar rechts door de zaal, kindjes worden het podium opgetild omdat het er te hard aan toe gaat maar springen daar onder begeleiding van Jiggy vrolijk mee, Kraans shirt gaat uit en Jiggy drinkt een halve fles champagne leeg. Het feest eindigt met ‘Weekend’ van FeestDJ Ruud (what’s in a name) waaraan Kraan een bijdrage leverde en het weekend kan beginnen. Het was misschien geen hoogdravende avond, maar wie een avondje wil feesten is bij Kraantje Pappie zeker aan het goede adres.

Oordeel: 3 uit 5 sterren.