Lianne la Havas unstoppable in intiem People’s Place

Lianne la Havas unstoppable in intiem People’s Place

Vlak om de hoek van het geweld van de grote poppodia Paradiso en Melkweg vind je People’s Place. Volgens hun website een ‘venue’ waar muziek, goed eten en architectuur samen komen. Eten was er niet op woensdagavond toen folk-/soulzangeres Lianne la Havas er op het podium stond, maar een mooie zaal en prachtige muziek waren er zeker.

‘Blood’
Ter ere van haar nieuwe single en haar nieuwe album, ‘Blood’ (‘which sounds morbid, but it isn’t, because it has to do with, you know, things that are not morbid’, verklaart ze) dat eind juli uit moet komen, doet de Engelse Lianne la Havas een Europese tour. In 2012 verscheen haar debuutalbum ‘Is your love big enough’, waar ze veel lof mee oogste. Haar herkenbare sound, prachtige hese stem en aanstekelijke vrolijkheid op het podium zorgden ervoor dat ze al gauw een trouwe schare fans achter zich had. Bij optredens in Paradiso, Tivoli en op Lowlands wist ze steeds een intieme sfeer te creeëren. Dat lukt haar ook vanavond in People’s Place weer.

Exclusief
Het concert, dat nog maar kort geleden was aangekondigd, moest een beetje exclusief blijven: er zijn maar 200 kaartjes verkocht (binnen een half uur, overigens) en bij binnenkomst staat een bouncer (in colbert) te verkondigen dat het verplicht is je jas bij de garderobe achter te laten. Maar die afstandelijke sfeer van exclusiviteit verdwijnt meteen wanneer Lianne het podium betreedt. Ze draagt een ‘killer dress’, maar ziet er nog steeds bijna schattig uit wanneer ze iedereen verlegen welkom heet.

‘Unstoppable’
Ze trapt af met haar nieuwe single ‘Unstoppable’ (dat ze overigens de ochtend van haar optreden in een alternatieve versie bij Giel liet horen:http://www.liannelahavas.com/news,lianne-in-session-on-3fm_…) en maakt meteen indruk. Ook het publiek maakt indruk bij Lianne: de single is nog maar net uit, maar een groot deel van het publiek weet het al mee te zingen. Ook Green & Gold, tweede track van het nieuwe album, klinkt goed en is herkenbaar als een echt Lianne la Havas-liedje. Haar band, op het eerste gezicht een beetje een hipstersquad qua brillen en baarden, en achtergrondzangeres Frida Mariama Touray, zingen prachtige zuivere harmonieën. Lianne zingt ook niet alleen, ze speelt ook vaak zelf bas – en lijkt dan qua bewegingen ineens een meisjes-Prince – of gitaar. Dit komt vooral tot zijn recht wanneer ze zichzelf begeleidt in kleine liedjes, zoals ‘No room for doubt’. Wanneer de hele band speelt, straalt ze meer uit wanneer ze zich helemaal op het zingen stort.

Alt-J
Ze vervolgt met een afwisseling van werk van haar eerste album en nog onbekende nummers die op ‘Blood’ zullen staan en pakt het publiek volledig in, Haar prachtige hese stem, die kwetsbaar kan zijn maar ook krachtig, haar sterke band en vooral ook backingvocalist, gecombineerd met Lianne’s warme en oprechte optreden, maken dat iedereen betoverd wordt door wat er op het podium gebeurt. Vreemde eend in de bijt vanavond is ‘Warm foothills’, een nummer van het nieuwse album van Alt-J, waaraan Lianne een bijdrage levert (https://www.youtube.com/watch?v=9WZh49lA9ns), en dat ze voor de gelegenheid in zijn geheel covert. Het is inderdaad anders, maar prachtig. Het doet er eigenlijk naar verlangen dat Lianne zich in meer genres en afwisseling gaat storten.

Encore
Na een klein uurtje is het klaar, maar gelukkig heeft Lianne nog een encore voor ons in petto, die ze aftrapt met ‘Age’, een klein liedje over haar liefde voor een oudere man. Ze draagt het op aan een oudere fan in het publiek, voor wie ze het blijkbaar ook bij haar concert in Paradiso al eens zong. Lianne houdt zichtbaar onder de indruk op met zingen wanneer ze merkt dat iedereen het refrein woordelijk kent en meezingt, en wanneer ze weer begint is ze zo van haar a propos gebracht dat ze zich verslikt in haar woorden. Het valt op dat zijzelf en haar band tijdens de toegift veel ontspannener op het podium staan, waardoor de sfeer en performance nóg iets intenser worden. Aflsuiters zijn de wat stevigere nummers ‘What you don’t do’ – wat mij betreft de volgende single van ‘Blood’ – en het fantastische ‘Forget’.

Een klein concert voor de echte fans, dat ze niet snel zullen vergeten. Lianne is een zangeres naar wie je simpelweg wilt luisteren en kijken. Opvallend is ook hoe weinig mensen bezig zijn met fotograferen en filmen, dat zou de ervaring van het moment verstoord hebben. In onze contreien in Lianne dit jaar nog te zien op het North Sea Jazz Festival en op Pukkelpop, gaat dat zien!

Sterren: 4,5/5