Nneka’s oprechte boodschap komt niet geheel over in Melkweg

Nneka’s oprechte boodschap komt niet geheel over in Melkweg

Nneka, de Nigeriaanse zangeres die ooit doorbrak als voorprogramma van Sean Paul en inmiddels vooral bekend is door de Chase and Status-remix van haar single ‘Heartbeat’, stond onlangs met een show in de Melkweg. De kleine zaal was compleet uitverkocht, maar gezien de reacties van het publiek kreeg niet iedereen wat hij of zij verwachtte.

Boodschap
Nneka trapt af met ‘Book of Job’, de eerste single van haar album ‘My Fairy Tales’, dat net is uitgekomen. De toon is gezet met een echte reggaevibe. Het valt meteen op dat het geluid in de kleine zaal vanavond beter is dan het in de grote zaal of, erger nog, Paradiso, ooit geweest is. Alle instrumenten zijn goed te onderscheiden maar Nneka’s stem wordt niet overheerst door het instrumentale.  Nneka maakt een opgewekte indruk en geeft een shoutout naar African Boy, die het voorprogramma verzorgde. Ze weet al gauw een goede en intieme sfeer te creëren in de zaal. Het volgende nummer, ‘Africans’, leidt ze in door te vertellen over de verkiezingen in Nigeria, die net hebben plaatsgevonden. Ze hoopt dat de nieuwe president verandering voor haar moederland zal brengen, al woont ze zelf al jaren in Duitsland. Het nummer heeft een krachtige boodschap: ‘Wake up world, wake up and stop sleeping, wake up Africa, wake up and stop blaming’, maar een deel van het publiek lijkt meer trek in kletsen en dansen te hebben dan in luisteren naar wat Nneka wil vertellen.

Verwarring
Nneka wisselt oud en nieuw werk af, en laat ook haar sterke album ‘Soul Is Heavy’ uit 2012 voorbijkomen. Bijvoorbeeld met ‘Shining star’ en ‘My Home’. Ze vertolkt al haar liedjes met veel gevoel en een prachtige stem. Ze heeft een heel herkenbare hese sound die niet verveelt, en die bijvoorbeeld Selah Sue overduidelijk geïnspireerd lijkt te hebben. Haar zang doet soms denken aan Tracy Chapman, haar raps aan Lauryn Hill. En ook qua genres komt een verscheidenheid voorbij: meestal reggae, soms meer hiphop, soms heel poppy, soms bijna de dancekant op. Haar band gaat schijnbaar moeiteloos mee in deze afwisseling en krijgt ook veel ruimte voor vaak geslaagde solo’s. De veelheid aan sounds lijkt het publiek alleen soms te verwarren; er wordt veel doorheen gekletst en de echte luisterliedjes vallen niet altijd even goed. Het uptempo werk kan op meer waardering rekenen.

Heartbeat
Eén van de hoogtepunten is ‘Heartbeat’, het nummer waarvan Chase and Status een succesvolle remix maakten. Misschien is die remix de aanleiding voor velen om vanavond bij Nneka’s concert te zijn en wellicht ook de reden voor de verwarring over de muziek en het feit dat Nneka echt een boodschap wil overbrengen. We krijgen vanavond uiteraard niet de remix maar de originele versie te horen, die, zeker met de sterke drums, minstens gelijkwaardig is aan de remix. Na een ruim uurtje is de show afgelopen, misschien niet vreemd, aangezien ‘My Fairy Tales’, het laatste album, ook maar iets meer dan een half uurtje duurt. Gelukkig keert Nneka nog even terug op het podium voor single ‘My Love’, die ze sterk brengt en waarvoor het publiek eindelijk volledige aandacht lijkt te hebben. Check overigens ook de clip daarvan, die heel sterk is:  Aan het begin van haar show vertelde Nneka blij te zijn om in Amsterdam te zijn en te hopen op veel liefde, want ‘love binds’. Hoewel ze veel liefde kreeg, had iets meer aandacht van het publiek haar show goed gedaan, want Nneka heeft echt iets te vertellen, en daar zat vanavond niet iedereen echt op te wachten.

Beoordeling: 3,5 uit 5 sterren.

Leave a comment