Skepta ontketend in de Melkweg

Skepta ontketend in de Melkweg

Vrijdagavond 29 mei is grime-avond in de Oude Zaal van de Melkweg. Skepta geeft een live show en de rest van de avond en nacht wordt gevuld door DJ’s in hetzelfde genre.

Tottenhammer Skepta (1982) komt iets verlaat het podium op, maar het publiek is meteen ontketend. Van het podium tot aan de bar is het publiek vanaf moment één een hossende mosh-pittende massa.
En dat terwijl ze voor aanvang nog zo rustig en kledingtechnisch zeer gestileerd door de Melkweg bewogen.

Het publiek is jong, gesoigneerd met veel zwarte kleding en bij de meisjes kunstige kapsels en donkere lippenstift.

DJ turned rapper
Skepta was eerst DJ met succes in de grime en UK garage scene in Londen, maar bracht in 2007 zijn debuutplaat “Greatest Hits” (je moet maar durven) uit op zijn eigen label Boy Better Know. De afkorting daarvan “BBK” komt veelvuldig terug in zijn nummers en wordt meegeroepen door het publiek. En alweer een eervolle vermelding voor het publiek: ze kennen alles. Hiphopagenda is blij dat ze een veilig heenkomen heeft gezocht, en gevonden, op het balkon.
Waar iedereen van tevoren zo fris gestijld oogde, is het daarna een zwetend, dampend en tevens licht uitgeput gezelschap.

Skepta wordt op het podium vergezeld door DJ Maximum, die later op de avond ook nog zijn eigen uur zal vullen als DJ, en Shorty, die bij tijd en wijle verses van gastrappers overneemt en dat heel goed doet. Iets waarvoor hij credits verdient en ook krijgt. HHA heeft maar al te vaak meegemaakt dat artiesten alleen een band laten meelopen bij de tracks die samenwerkingen met andere artiesten zijn. Skepta doet dat af en toe, maar gelukkig heeft hij Shorty.

Kamerplanten
Verder is het podium leeg. Ja op vier kamerplanten na dan, die nog worden gecomplementeerd door het groene licht dat gedurende bijna de hele show, behalve tijdens de echte bangers, op het podium gericht staat.

Skepta vraagt of er nog old school grime lovers zijn en bij het nummer dat hij daarna inzet, Straight Up, gaat de eerste crowdsurfer de lucht in.

Skepta is naar eigen zeggen een veranderd man ten opzichte van zijn vroegere zelf. Hij mediteert nu zelfs. Op z’n jas staat “anarchy is the key”. Tot wat? vraagt HHA zich af…

Energiek en gevaarlijk
Bang dat de energie uit het publiek wegvloeit stelt Skepta: “This isn’t the slowdown section, this is the energy section!”

En na “BMF Lyrics” is het dan tijd voor de “dangerous section”…en ook eindelijk tijd voor Skepta om z’n vest uit te doen. Het is inmiddels stomend heet in de zaal.

“Dangerous” betekent in dit geval: tijd voor de echte knallers: “It ain’t safe” en even later uiteraard ook “Shutdown”.

Vlak voor dat hij “Castles” inzet is het tijd voor een beetje rust. Skepta vraagt en krijgt een grote vloe uit het publiek en rolt een joint, daarna houdt iedereen (lekker ouderwets) z’n aanstekers in de lucht.

Ook Skepta bedient zich, in de track Mastermind, van gunshotbeats (net als Migos), maar hier zijn ze goed op hun plek en komt het niet zo gemaakt over als bij de Amerikanen.

Headliner Appelsap
En of we wel weten dat hij binnenkort weer in Amsterdam is? Uiteraard horen we iedereen denken, hij is de headliner van Appelsap Fresh Music Festival dat dit jaar op zaterdag 8 augustus voor het eerst in het Flevopark zal plaatsvinden

Nog meer energie
Tijd voor wat noise van de single ladies om aan te tonen dat er “Too Many Man”(ja…met een ‘a’ in man) in de zaal zijn.

Vanaf dan werkt Skepta naar een climax toe met “German Whip”, “Integrity” en “Amnesia”: de dansjes moeten grootser, de muziek moet harder.
En dan, nadat hij nog maar een keer het publiek heeft bedankt is het tijd voor de ultieme banger “Shutdown”, tot op heden de grootste hit van Skepta.

Het enige dat HHA hierover kan zeggen: Grimey, dit uur ging te snel voorbij! Grijp je kans op 8 augustus als hij opnieuw zijn gevaarlijke energie loslaat op Appelsap the Official.

Oordeel: 4 uit 5 sterren (er moet wat te wensen overblijven tenslotte)

Voor een beleefd gesprek met Skepta, zie het telefoongesprek dat de Britse Noisey met hem had: http://noisey.vice.com/…/…/a-polite-conversation-with-skepta

Soundcloud: https://soundcloud.com/skepta

Instagram: @skeptagram