Ugly Duckling – Lachen, gieren, brullen

Ugly Duckling – Lachen, gieren, brullen

Op zondag 24 mei kwam de oldschool hiphopgroep Ugly Duckling uit Long Beach, Californië hun geluid ten gehore brengen in de Patronaat te Haarlem. Geen Deens sprookje, maar wel heerlijke beats, strakke raps, humor en funky baslijnen. Deze drie mannen weten waar ze mee bezig zijn en dat al sinds 1993. Ze hebben maar liefst zes albums op hun naam staan en een paar honderd optredens achter de rug. Ook in de filmwereld is men niet vies van de opzwepende tunes van deze ouwe rotten in het vak. Hun sound is een combinatie van eind jaren ’80, begin jaren ’90 hip-hop, funk, soul en jazz. Vergelijkingen met namen als Jurassic 5, Pharcyde, A Tribe Called Quest en De La Soul worden dan ook vaak gemaakt.

Einstein do it!
Een klein uurtje nadat Blabbermouf de spits af heeft gebeten met zijn voorprogramma betreedt Young Einstein als eerste het podium. Al snel volgen de overige twee leden van de groep Dizzy Dustin en Andy Cooper. Andy begint te vertellen (met een knipoog) dat ze helaas geen hele band bij zich hebben, dit vanwege het lage budget en omdat ze niet alles mee konden nemen in het vliegtuig. Wel hebben ze Young Einstein, als een vis in het water achter zijn draaitafels, die de vetste beats zal laten horen, maar… ‘strictly vinyl’. Hij heeft alleen wel wat aanmoediging nodig. Andy en Dizzy krijgen al snel de hele zaal mee met het scanderen van de leus ‘Go Einstein, go Einstein, do it’!

Andy Cat en Dizzy Dustin
De ietwat slungelige MC Andy Cooper werpt hoge ogen met zijn snelle en vloeiende raps. Dizzy Dustin maakt het trio compleet met zijn kalme, bariton stemgeluid. Een klein minpuntje is dat zijn stem af en toe wegvalt tegen de opzwepende beats. Dit werd wellicht veroorzaakt door de fles Jack die hij het hele optreden onder zijn hoede had. Maar zijn enorme charme en karakteristieke aanwezigheid maken alles goed. Je kan merken dat deze mannen op elkaar ingespeeld zijn en als geen ander weten hoe ze sfeer moeten brengen. Op nummers als ‘Elevation’, ‘I did it like this’, ‘Turn it up’ en ‘Just a little samba’ gaat iedereen helemaal los.

Pick up lines
De heren bewijzen ook dubbel en dwars dat ze een flinke dosis humor bezitten. Eerder op de avond liet een meisje die vooraan stond een hele harde boer (ja dat lees je goed). Andy en Dizzy waren verbaasd, maar konden er toch ook hard om lachen. Ze zagen hun kans schoon en vroegen deze dame om op het podium te komen. Andy gooit als eerste zijn charmes in de strijd en vraagt aan haar: “Are you a Magician?” Het meisje zegt nee, waarop Andy zegt: “Because when you came on stage everything else disappeared.” Dizzy rooft vliegensvlug het meisje uit zijn armen en vraagt aan haar: “Is that a phone in your backpocket?” Het meisje zegt nee, waarop Dizzy zegt: “Because your ass is calling me.” Het publiek smult van deze heerlijke ‘Pick up Lines’, het gelijknamige nummer wordt vrijwel direct hierna ingezet.

Laatste show
De laatste loodjes zijn altijd het zwaarst, met uitzondering van deze. De heren geven aan dat dit de laatste show van de tour is, dus wij zijn de enigen die ze zullen onthouden. Gelukkig is dit wederzijds, want het was een optreden om niet snel te vergeten. Wat een talent, chapeau voor deze heerlijke performance.

Sterren: 4/5

door: Marie-Anna Postma