WOO HAH! en hitte maken Tilburg insane in the brain

WOO HAH! en hitte maken Tilburg insane in the brain

HHA waagde zich afgelopen zaterdag voor het eerst in Brabant, in Tilburg om precies te zijn. Het is even een onderneming, maar de dikke line up met onder meer Run the Jewels, Joey Badass, Travi$ Scott en Cypress Hill maakt natuurlijk een hoop goed.
Het festival vindt plaats in de Spoorzone vlak naast, je raadt het niet, het station van Tilburg. Dat kan slechter. HHA sluit zich op deze heetste dag van het jaar aan bij de stroom zwetende voetgangers en hoeft niet eens zelf de bewegwijzering te bekijken.

Neveldouche
HHA begint met een wandelingetje door de loods waar de Canna en FunX stage zijn, bij de uitgang van de loods worden we getrakteerd op een heerlijk verfrissende neveldouche. De temperatuur is niet zo hoog als de voorspelde 37 graden, maar veel zal het niet schelen. De organisatie heeft haar best gedaan om de bezoekers van voldoende water en schaduw te voorzien, en dat is goed gelukt met voldoende drinkwaterpunten en bankjes in de schaduw. En ook een eervolle vermelding voor de wc’s, die tot aan het einde van de dag schoon blijven, waar steeds als bij wonder nieuw toiletpapier verschijnt en die je zelfs door kunt trekken. Zo luxe heeft HHA het bij festivals in de Randstad nog niet meegemaakt.

Sfeer in de hitte
Op de Parking Lot in de verste hoek van het terrein is dan Dr. Moon’s Fluff Disco bezig. Dr. Moon heeft onder meer zijn vaste vrienden Sticks, Hef en Murda meegenomen. Dr. Moon begrijpt waar het publiek, los van goede muziek, behoefte aan heeft en deelt water uit. De sfeer op de Parking Lot zit er ook in de brandende zon al goed in. Hef loopt overigens de hele middag en avond nog zeer ontspannen over het terrein en gaat met zoveel mensen op de foto dat het bijna een prestatie is om geen selfie met de man te nemen. HHA is het gelukt om niet op de foto te gaan, maar een praatje maakten we wel. Zo ook met Gers Pardoel, die niet optreedt maar wel, ook al zo ontspannen, rondloopt als bezoeker.
Fresku is dan bezig op de Puna stage, voor het eerst met live begeleiding en mooie backing vocals, wat voor hem een primeur is en voor zowel hem als het publiek nog een beetje wennen is, maar goed uitpakt.

Vlaamse rust
Dan weer terug naar de Parking Lot, waar Tourist Le MC zijn show is begonnen. De Vlaamse rapper/zanger is in eigen land al aardig bekend en timmert ook in Nederland aan de weg. Toch blijkt het publiek vooral te bestaan uit Antwerpenaren en een enkele ‘Hollander’. Tourist brengt met alleen een dj en klarinettist echt een rustmoment in de line-up. Zijn rustige beats en vocals zijn precies waar we op dat moment behoefte aan hebben.

Broeien in de loods
Vince Staples, de jonge belofte uit Californië, mag op de grote Canna Stage in de loods zijn ding doen. Aan zijn energie ligt het in elk geval niet, hij springt het hele podium over en bij Blue Suede gaat het dak eraf.

Dan is het tijd voor een hapje eten in een ander deel van de loods. De eetvoorzieningen zijn prima, zij het dat er niet zoveel keus is als de verwende randstedelingen gewend zijn. Groot voordeel is dat we gedurende de hele dag nergens in de rij hoeven staan, niet voor eten, niet voor wc’s en niet voor drinken
De meeste bezoekers lijken te voorkeur te geven aan de pizza.
Qua drank moet overigens vermeld worden dat het gemis aan wodka groot is. We behelpen ons met voorgemixte baco, maar dat kan de afwezigheid van wodka op geen enkele manier doen vergeten.

We bewegen ons richting het andere deel van de loods in de verwachting daar Travi$ Scott te treffen. WOO HAH! meldt echter via Twitter dat hij in de file staat. Uhuh.
Mooi meegenomen is wel dat we daardoor meer van Winne, Feis en de Ecktuh Ecktuh-crew zien dan gepland. Hoewel de loods een soort broeikas is, gaat iedereen totaal los.

Leeuw op het podium
En dan staat ook nog eens Run the Jewels de Puna Stage te rocken. Hun vocals blijven dik overeind, de lyrics zijn goed verstaanbaar en het publiek waardeert het. Vooral op “Lie, Cheat, Steal” (win, everybody doin’ it) gaat iedereen lekker mee.
Dan is de loop richting de loods er weer goed in gekomen, want aldaar gaat Big Sean het podium betreden. Met een leeuw. Tenminste, een man (of vrouw, beetje moeilijk te zien) in een harig pak met een grote leeuwenkop. Wat moet deze leeuw het warm gehad hebben. HHA heeft medelijden. Alle vrouwen lijken zich richting het podium te hebben begeven. Sean bespeelt de zaal als een ware pro en laat al z’n hits de revue passeren. Later op de avond zal hij nog een optreden geven bij Encore in de Melkweg in Amsterdam, waar ook de leeuw weer bij aanwezig is. Hij denkt alleen wel al dat ie daar al is, want hij bedankt Amsterdam…Ach,het publiek vergeeft het hem, die mellow Brabanders, en verrassend veel Vlamingen, zal het een zorg zijn.

Als HHA daarna weer naar buiten gaat, zien we waar alle mannen zijn gebleven: bij Cypress Hill natuurlijk! De oude hiphoppers rocken (hiphoppen?) de boel als vanouds. En het toch behoorlijk jonge publiek geeft ze veel liefde en energie. De zon is onder, de hitte is minder, de mellow vibe mixt prima met het enthousiasme voor de mannen op het podium. Ondertussen blijkt Travi$ Scott Tilburg toch nog gehaald te hebben en hij geeft een, weliswaar korte, maar goeie hitshow weg.

Oordeel
HHA sluit de boel dansend van de parking lot richting de loods af om vervolgens de drie uur lange terugreis aan te vangen.
Volgend jaar weer? De sfeer was ontzettend goed, iedereen was lief voor elkaar en chillde met elkaar. De acts waren ook van hoog niveau en erg afwisselend. Dus: volgend jaar zeker weer, maar niet meer met de trein!

Oordeel: 4,5 uit 5 sterren.